Imagine - pengessünk együtt! - Ukulele Magyarország
KOSÁR MEGNYITÁSA
KERESÉS
KÖZÖSSÉGI OLDALAK
Ukulele Magyarország
Magyar Ukulele Klub
Ukulele Hungary csatorna
Instagram
Twitter


Boldog - egészségben és ukulelézésben gazdag - új évet kívánok nektek!

Képzeljétek el, hogy együtt pengetünk . Ez persze pont nincs benne John Lennon örökzöld dalának a szövegében, viszont én azt szeretném, ha minél többen kedvet kapnátok ahhoz, hogy a következő közösen pengetős ukulelés videóban benne legyetek. Aki esetleg nem tudná, miről van szó, ajánlom neki a korábbi együttpengetős projekteket, melyeket ide kattintva nézhet meg.

Hogyan esett a választásom az Imagine-re? Nem tudom... több dalon is gondolkodtam (sőt gondolkodom hónapok óta), de végül elvetettem őket, viszont néhány napja derült égből a villámcsapásként beugrott, hogy az Imagine milyen jó lenne! Örülnék, ha a közeledő ukulele világnap alkalmából egy ilyen közös produkcióval meg tudnánk lepni a magyar (és külföldi) ukulelés közössége(ke)t. Remélem tehát, hogy minél többen csatlakoztok a felhíváshoz!

Ez most egyébként egy rendhagyó blogbejegyzés lesz, mert mindig szoktam videót készíteni, amelyben elmagyarázom, hogyan várnám tőletek a felvételeket, és ez most sem lesz másként, csak kicsit elcsúsztatva időben (vagyis - reményeim szerint - pár nap múlva lesz meg a videó). De addig is a szöveges részét elkészítem, hogy tudjatok hangolódni, gyakorolni.

FRISSÍTÉS: kész a videó, láthatjátok a dal akkordjai mellett! A dal akkordjai alatt pedig a videó készítésével kapcsolatos friss infókat írtam ki.

A dal viszonylag egyszerű akkordokból áll, és igazán egyedivé a kis sorvégi dallamfordulatok teszik. De azért, hogy a sok-sok ukulele biztosan jól szóljon együtt, azt kérem, hogy ezeket a dallamfordulatokat NE játsszátok bele, illetve a G7-est is kihagyjuk most belőle. Ezeknek a megszólaltatását máshogyan fogom megoldani (egyelőre legyen titok, hogyan).

Így tehát a következő akkordokra lesz szükségünk:

Ahogy ígértem, néhány nap múlva kiteszem a videót, amelynek a segítségével fel tudjátok majd játszani az ukulelekíséretet. Kérem, hogy mindenképpen annak a segítségével készítsetek felvételt, mert ahhoz a tempóhoz kell majd igazodni.

A pengetési minta nagyon egyszerű lesz: végig az egyenletest (vagyis "tá"-kat kell lefelé pengetni), egy-két helyen kell szünetet tartani. A szünetet [szün] jellel jelölöm. Ilyet láthattok például a Bridge-ek végén, ahol az ütemegyre eső G-dúrt kell lepengetni egyszer, után három negyeden keresztül szünet van. Az alábbi akkordsorban minden akkord egy negyednek, azaz egy lefelé pengetésnek felel meg kivéve az éneklős részeket, ott értelemszerűen addit tart egy-egy akkord (egyébként kettő negyedig), ameddig a hozzá tartozó dalszöveg tart. Ha betesztek egy 70-80-as metronómot (vagy elindítjátok az eredeti dalt), tudjátok gyakorolni. Egyébként csak ránézésre hosszú, de valójában háromféle blokk ismétlődik benne, úgyhogy a dal hossza semmiképpen se riasszon el senkit .

A videóban egymás után kétszer is benne van dal, így ha gyakorolni akarjátok, nem kell tekergetni a videót. A másodszori akkordozás alatt azokat a részeket, ahol lehet énekelni, felhangosítottam, így ott az eredeti dal (és Lennon éneklése) sokkal jobban hallatszik, így jól lehet hozzá igazodni! Az akkordokat előremondom (kb. fél ütemmel), hogy feljátszáskor ne kelljen néznetek semmit, így a fülhallgatóban ott lesz minden infó.

[Intro]

Nyilván tudjátok, hogy van egy rövid zongorás intrója a dalnak, de ezt most nem játsszuk.

[Verse 1]

[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]

[Bridge 1]

[F] [F] [Am] [Am]
[Dm] [Dm] [F] [F]
[G] [G] [G] [G]
[G] [szün] [szün] [szün]

[Verse 2]

[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]

[Bridge 2]

[F] [F] [Am] [Am]
[Dm] [Dm] [F] [F]
[G] [G] [G] [G]
[G] [szün] [szün] [szün]

[Chorus 1] ITT ÉNEKELHET, AKI SZERETNE!

[F]You may [G]say I'm a [C]dreamer [E7]
[F]But I'm [G]not the only [C]one [E7]
[F]I hope some [G]day you'll [C]join us [E7]
[F]And the [G]world will [C]be as one ITT A C-DÚRT CSAK EGYSZER KELL LEPENGETNI, aztán három negyednyi szünet következik

[Verse 3]

[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]
[C] [C] [C] [C] [F] [F] [F] [F]

[Bridge 3]

[F] [F] [Am] [Am]
[Dm] [Dm] [F] [F]
[G] [G] [G] [G]
[G] [szün] [szün] [szün]

[Chorus 2] ITT ÉNEKELHET, AKI SZERETNE!

[F]You may [G]say I'm a [C]dreamer [E7]
[F]But I'm [G]not the only [C]one [E7]
[F]I hope some [G]day you'll [C]join us [E7]
[F]And the [G]world will [C]live as one ITT A C-DÚRT CSAK EGYSZER KELL LEPENGETNI


Végül összefoglalom a videó elkészítésével, beküldésével kapcsolatos legfontosabb dolgokat. A "hivatalos" része az, hogy aki beküldi nekem a videót, hozzájárul a videójának az általam történő feldolgozásához és közzétételéhez időbeli korlátozás nélkül. A tudnivalók tehát:

  • Kétféleképpen játszhatjátok fel a videót: 1. csak akkordozva 2. ha valaki a két kórus rész éneklését vállalja, akkor az akkordozás mellett a két kórus részt énekelje fel! Értelemszerűen mindenki maga döntheti el, melyik módot választja, de kérem, hogy e kettő mód közül válasszatok, mert az ettől eltérő felvételeket nagy eséllyel nem tudom beleszerkeszteni a közös produkcióba.
  • "Arcképes és ukulelés", szemből rögzített VÍZSZINTES videót kérnék, látsszon tehát az arcotok és a hangszer is játék közben. Ennek szerkesztés szempontjából van jelentősége: nem nézne ki jól, ha valakinél csak arc, valakinél csak hangszer látszana stb.
  • Ha lehet, a külső zajokat zárjátok ki és jól megvilágított helyen készüljön a felvétel.
  • Ne hallatsszon az én videóm, ezt szerkesztéskor képtelenség lenne kiszűrni a háttérből.
  • Még egyszer kérem, hogy vízszintes videót rögzítsetek, ha lehet, legalább full HD-felbontásban. Nem megfelelő képarányú videó beillesztését nem tudom garantálni, mert nagyon időigényes az elhelyezése, átméretezése.
  • A felvételt ne állítsátok le a végén azonnal, kb. 10 mp-et várjatok, mielőtt leállítanátok (vagy nekikezdenétek a bemutatkozásnak, ld. lejjebb).

Kérem, hogy ne Facebookon küldjétek el, mert az sokat ront a felvétel minőségén. Eredetiben kérném tehát a megosztást pl. Google Drive-on, Wetransferen, Mammutmailen, Toldacuccoton stb. keresztül, címzettként pedig info@ukulele.hu címet adjátok meg. Ha esetleg gmailes címre lenne szükség a megosztáshoz, akkor az ukuleleblog@gmail.com címre tudtok küldeni anyagot. Ha bármilyen kérdésetek van a felvétel előtt vagy a küldéssel kapcsolatban, ugyanezen a címen jelezzétek, vagy kommenteljetek a bejegyzés alá!

Határidő: 2022. január 23. (vasárnap) 22:00 óra. Eddig várom tehát a felvételeiteket. Ezt követi a szerkesztés néhány órája (napja), amelynek a tényleges hossza persze attól függ, hogy hány videó érkezik (remélem, minél több). A korábbi videókat rögtön a határidő lejárta utáni percben elkezdtem szerkeszteni , ez várhatóan most is így lesz, ezért kérem, hogy ne késsetek a videóval.

Aki még nem küldött videót a korábbi együtt pengetős projektekben, kérném, hogy akár e-mailben, akár a videó végén néhány szóban mutatkozzon be, és mondja el, mióta játszik. Ezek nem fognak az összeállított produkcióban szerepelni, ezeket megtartom magamnak . Örülnék, ha legalább ennyire megismernélek Benneteket, akik majd a videón szerepeltek. Jó gyakorlást, sok sikert! Várom a videóitokat! Köszönöm .

Blogcímkék: pengessünk együtt

Az ukulele.hu-n minden blogbejegyzés (írott szöveg, képek, videók, hanganyagok) szerzői jogi védelem alá tartozik, ezért a blogbejegyzések többszörözése, terjesztése, másolása, átdolgozása és bármilyen egyéb felhasználása kizárólag a szerző előzetes írásbeli engedélyével lehetséges. A blogbejegyzések internetes címének (linkjének) közösségi oldalakon vagy más honlapokon történő megosztására ez a korlátozás nem vonatkozik, sőt megköszönjük, ha a bejegyzés linkjének terjesztésével az ukulelézést népszerűsíted:

https://ukulele.hu/blog/imagine-pengessunk-egyutt

Ajánlott blogbejegyzések

Gáll Tamás 2023-08-30
Ebben a blogjegyzésben egy Kai márkájú, koncert méretű ukulelét szeretnék nektek bemutatni. A Kai márka jellemzője, hogy az ukulele oldalán is található egy extra hanglyuk, ami pengetés közben fölfelé, vagyis az ukulelejátékos arca felé áll. Egyelőre...

Gáll Tamás 2015-07-22
Egy ideje egy Moulin Baton Rouge V1-S Royal szoprán ukulelét nyúzok. Ez a márka viszonylag újnak számít Magyarországon (én legalábbis korábban nem találkoztam vele itthon). Bár én a Lanikait és a Kalát részesítem előnyben, de az általam tesztelt Baton...

Gáll Tamás 2023-05-26
A tavalyihoz hasonlóan idén is megkeresett David Chen, aki a 2023-as shanghai ukulelefesztiválon történő virtuális részvételre hívta meg a magyar ukulelés közösséget. Természetesen bárki mehet személyesen is, de nagyobb valószínűséggel a legtöbben...

Gáll Tamás 2021-07-27
Ennek a nagyon kedves gyerekdalnak a dallamát szeretném nektek megtanítani. Ennél a gyerekdalnál nem az akkordozás a lényeg, így értelemszerűen nem is erre helyezem a hangsúlyt az alábbi videóban. A "Hol jártál, báránykám?" hangkészlete egy pentaton skála,...

Gáll Tamás 2019-10-29
Örömhír, hogy újból lehet kapni idehaza a Lanikai ukuleléket, amelyek között a webshopban válogathattok. Elsőként szeretném bemutatni nektek a Lanikai legkisebb, MA-S típusú ukuleléjét. Az "MA" a belépő kategória a Lanikainál, van koncert, tenor...

Gáll Tamás 2021-03-23
Egy közismert ABBA-slágert tanulunk meg, amely 1979-ben jelent meg, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A dal akkordmenete roppant egyszerű, néhány alapakkord körül forog a versszak és a refrén is. Ha kezdőként ismerjük már a C-dúrt, F-dúrt, G-dúrt...

Gáll Tamás 2021-12-13
Ritkán akad a kezembe bariton ukulele, ezért roppant izgalmas, amikor egy igazán nagy ukulelét kipróbálhatok. Ráadásul ez nem is belépő szintű hangszer, hiszen tömör akác fedlappal készült. Innen is a típusjelzés: ACacia Solid Top - Bariton. Kész csoda, hogy ezt meg...

Gáll Tamás 2014-07-17
Amikor néhány éve megírtam a *(l)ele című bejegyzést, nem gondoltam, hogy hamarosan én is a kezemben tarthatok majd egy szivardobozból készült ukulelét. Néhány hete kaptam egy kedves levelet Dávidtól, aki azt kérdezte, kipróbálnék-e egy szivardobozból...

Gáll Tamás 2011-02-20
A 67-es út című Republic-dallal (amely az előző szavazáson dobogós lett) három új akkordot tanulunk meg, a G-dúrt pedig "ismételjük", mert azt a Let It Be-nél már memorizáltunk. A három új akkord: D-dúr, A-dúr és a H-moll. Fontos: ha az akkordnál...